Senaste inläggen

Av Petra - 12 september 2011 21:17

När jag läser senaste ETC så funderar jag varför det inte slagit mig förut. De två journalisterna som blivit tillfångatagna i Etiopien var där för att skriva om ... Lundin Oil ... någon mer än jag som tycker att det är problematiskt att vår utrikesminister, Carl Bildt, är insyltad i bolaget upp över öronen? Lite snaskigt faktiskt, men inte särskilt förvånande. Tvärtom så var det sådana här situationer som jag varnade för efter valet 2006 när han vägrade göra sig av med sina aktier och på så sätt behöll sitt engagemang i sina bolag.

Det spelar egentligen ingen roll om det påverkar hans arbete eller inte. Ingen av oss vet om han i hemlighet makulerar korrespondans och obstruerar för att förhindra att de frisläpps, eller ej. Bara misstanken är obehaglig.

Vi vet att journalisterna skulle undersöka Lundin Oil. Vi vet att de blivit fängslade. Vi vet att inget verkar hända. Vi vet att regeringen säger att "tyst diplomati" pågår. Vi vet också att vi inget vet. Vi vet att misstankarna gror.

Avgå Bildt eller sätt lite fart!

Av Petra - 11 september 2011 10:23

Det har varit mycket för tillfället ... förra helgen var jag dock på Bäckedals folkhögskola för att lära mig mer om nässelfibrer. Tre spännande dagar då ett gäng nässelbitna träffades för att utbyta kunskaper - och lära oss mer.


 

På bilden syns tre olika slag av fibrer som blivit behandlade på olika sätt. Alla tre är dock nässelfibrer. En duktig spinnerska/spinnare(?) kan få till otroligt fin tråd. Själv är jag nybörjare, men tycker att det gick hyfsat bra.

På kursen fick vi prova att bearbeta nässlor som var rötade på olika sätt: vattenrötade, landrötade och varmrötade. De varmrötade var helt klar enklast att bearbeta. Väl hemma provade jag mina "rotrötade" nässlor. Det var faktiskt, tror jag, lika enkla att bearbeta som de varmrötade. Det är svårt att göra en direkt jämförelse eftersom jag varken har någon bråka, häckla eller annat redskap mer än mina händer.

- - - - - - - - - - - - - -

Under en lång tid har Jordbruksverket, med en dåres envishet, hävdat att genmodifierad pollen inte påverkar honungens kvalitet, eller att det är ett problem för biodlare. Nu har EU-domstolen satt ner foten och säger tydligt ifrån att så är det inte. Pollen är en ingrediens i honung och omfattas därmed av kravet på godkännande.

Det hela började med en biodlare i Tyskland som fick en stor mängd honung förstörd på grund av att den innehöll pollen från genmodifierade växter. Han gick såklart till domstol eftersom han nekades ersättning(!)

Frågan som jag, och många andra biodlare, ställer mig är när bönderna/företagen/forskarna som använder GMO ska tvingas informera oss biodlare om det? Grannbönder har rätt att få reda på det, på grund av risken att olika grödor korsar sig med varandra, men biodlarna, vars bin är de som gör befruktningen möjlig, har inte den självklara rätten idag.


Här kan ni läsa mer på Jordbruksverkets hemsida.

Här finns EU-domstolens pressmeddelande.



Av Petra - 26 juli 2011 10:16


   


Knappt har vi förstått vidden av de fruktansvärda dåden i Norge förän ropen på censur hörs från Google. Nej, man ska inte censurera för det tycker man är fel, bara välja ut vilka sajter som ska komma överst i din sökning. De seriösa sajterna ska komma överst. Ursäkta mig, vem bestämmer vilka sajter som är seriösa? Är det de som kanske betalar en "seriositetsavgift" till Google? Jättendals hembygdsförenings hemsida ... var hamnar den?


Som tur är verkar de allra flesta överens om att censur inte är ett bra sätt att hantera terrorism och fundamentalism.


 


Den största nyheten på många år, USA:s ekonomiska problem, har fått flytta ner från löpsedlarna till förmån för dåden i Norge. Inte särskilt mycket skrivs, men DN har plitat ner några rader i alla fall. Inte mycket nytt kommer fram, men man påpekar ändå att USA:s kris kommer samtidigt med euro-krisen. Med andra ord mycket olägligt (om en ekonomisk kris någonsin kan komma lägligt ...). Det skulle vara för de som har rörliga lån, då.


Reuters har emellertid en mer utförlig analys, de vågar sig dock inte på en gissning om hur utgången kommer bli. Affärsvärlden siar dock om ett övertagande från Kina och att de kommer ta över som ledande land.


Min gissning är så god som någon annans, och jag tror att Obama kommer att tvingas gå med på den temporära uppgörelse som en tillfällig höjning av skuldtaket kommer innebära. Detta trots att han ogillar den. Det ger honom lite tid för att få till en ordentlig uppgörelse. Alternativet är att han stänger ner all offentlig verksamhet i USA. Offentliganställda får gå hem utan lön, skolorna stängs, all kommunal verksamhet upphör. Massarbetslöshet. Det gäller att ha starka nerver för att våga stå för ett sådant beslut.




På samma sätt (nja, det var inte riktigt lika dramatiskt, men nästan) tvingades Nordanstig till en tillfällig extrabetalning av de brandmän i Hassela som Hudiksvalls räddningsnämnd drog in - trots våra protester. Brandmännen är dock så viktiga i Hassela - som ligger långt borta och har stora industrier - att politikerna i Nordanstig tog ett gemensamt beslut om att ändå - trots att det strider mot våra principer - betala den extra brandmannen ur egen ficka.


Uppgörelsen gäller tills nästa val, 2014, vilket ger oss tid att diskutera med Hudiksvall hur vi ska tolka avtalet och hur vi ska lösa våra problem. Alternativet hade varit att vi suttit och blängt på varandra i fyra år under nämndsmötena, snackat skit och varit allmänt aggresiva. Det tycker inte jag är ett bra alternativ.


Frågan är ju vad Hudiksvall kommer att dra in på nästa gång? Jättendal? Nej, det är mindre troligt eftersom den är så viktig - även ur Hudiksvalls synvinkel - men Hassela ville man inte vara med och betala (i den gemensamma nämnden som dock ligger under Hudiksvalls kommunfullmäktige). Detta trots att vi har ett avtal som säger exakt hur stor andel av kostnaden som Hudiksvall ska betala och hur stor andel som Nordanstig ska betala.


Så kommunalråden i Nordanstig har suttit i samma rävsax som Obama nu sitter i, fast omständigheterna och proportionerna är helt andra. Om Obama inte lyckas lösa "sitt" problem så kommer det innebära stora ekonomiska konsekvenser för hela den internationella handeln. Vad ska man handla i för valuta när varken dollarn eller euron är säker? Kanske renminbi kommer vara den man valuta som man handlar med i framtiden? Eller kommer kanske Kinas ekonomi också gå i putten tillsammans med USA:s? Kina äger ju egentligen USA eftersom de har så mycket statsskuldväxlar. Nä, det är kanske yenen som får en uppgång? Fast de har väl nog med sitt - efter Fukushima. Byteshandel är alltid säkert.


Av Petra - 25 juli 2011 11:04

 

Så kan vi då se att det verkar finnas hopp efter finanskrisen, precis som jag har sagt förut. Grekerna är förståndiga, i alla fall en del, och lämnar storstäderna för ett mer klokt liv på landet. På landet kan man odla en hel del av sin egen mat, plocka bär o svamp i skogen samt byta till sig det som man i övrigt behöver.


Alla kan ju inte vara biodlare, men det är alltid en fördel om man är händig. Då kan man byta tjänster med varandra. Jag skulle t.ex behöva ett ordentligt slungrum med plats för alla honungsdrypande ramar och annat sockersliskigt som familjen inte vill ha i huset. En friggebod som är insektssäker, livsmedelsgodkänd (helst) och har en dörr bred nog för att köra in med en pirra, det är vad jag skulle behöva.


Någon som behöver honung? Eller hårdbröd? :-)


Man ska aldrig underskatta hederlig gammal byteshandel. Det är det som får världen att gå runt när räntan går upp och alla betalar tillbaka sina lån. De minska nämligen pengamängden i världen så mycket att fler övergår till byteshandel. Så frukta inte en kommande finanskris, bejaka den istället och flytta ut på landet. Här är fastighetspriserna överkomliga, vattnet rent och bären mogna hela sommaren.

 

Av Petra - 23 juli 2011 23:55

Så har även jag gjort. De första rapporterna handlade om ett misstänkt al-Quaida-dåd, ett dåd av en eller flera islamistiska fundamentalister, men idag har vi alla fått uppgifterna om den etniska norrmannen (alltså en infödd - "riktig" - norrman) som begått ett vansinnesdåd. Till synes helt på egen hand - möjligen med en medhjälpare. Polisen vill inte släppa alla uppgifter (av förståeliga skäl). Alltså är det inte ett terrordåd utan en ensam galning. Eller? Är inte självmordsbombarna också galningar? Är de inte också fundamentalister? (Uppgifterna säger att han har konservativa åsikter - alltså en högerextremist.) Är självmordsbombarna inte också extremister?


Nä, det verkar som att så fort en våldsverkare är konservativ kristen fanatiker på högerkanten så handlar det ALLTID om ensamma galningar. Så klart. Kristendomen är ju liksom inte någon religion som kan vara extremistisk, eller? Är det inte kristna som de fanatiska abortmotståndarna i USA kallar sig? De är inte särskilt ensamma, tvärtom så är de väldigt väl organiserade ... inte många kallar dem för högerextremister. Däremot så är det en självklar rättighet för varje liberal ledarskribent av rang att kalla alla vänsterpartister (eller för den delen vänsterfalangen av socialdemokratin) för vänsterextremister. Underförstått att vi inte är demokrater ...


Jag tycker att dåden i Norge är fruktansvärda och jag hoppas att man kan komma till botten på det här. Jag hoppas också att detta inte ska göra våra länder mer låsta och mindre öppna än de är idag. Vad är demokratin värd om man inte är fri? Jag hoppas också att det ska komma något gott ur detta. Kanske en debatt kring vilka som egentligen är faran för vår demokrati: vänsterextremister eller högerextremister? Jag räknar alla religiösa extremister till högerfalangen då de står för en konservativ syn på hur samhället ska se ut. Det är inte ofta som religiösa extremister har en värdegrund som vilar på solidaritet och jämlikhet; värderingar som faktiskt finns i både kristendom och islam. Beroende på hur man tolkar texterna ...


Till sist vill jag även påpeka att det finns hopp. Fundamentalisterna är relativt få i alla religioner.

Av Petra - 21 juli 2011 12:35

Har i flera dagar känt förkylningen komma, men det är svårt att förmå sig att klä sig varmt när det är så varmt o skönt i solen. Men det drar och med en sjal runt halsen har jag trott mig vara säker.


I morse vaknade jag med värk i ena örat, huvudet tungt (av snor?) och bihålorna kändes tilltäppta. Snabbt på med sjalen igen och hoppas, hoppas att det går över. Med mitt specialte för att bota förkylning hoppas jag att det ska gå bra. Recept: ta alla hårda, hela fröer/rötter/skal som är starka (anis, kanel, kardemumma, ingefära, senap, chili m.m.) och koka ordentligt i 5-10 minuter. Stäng av plattan och häll i lite vanligt te. Drick med honung eller ännu hellre med en knäckebrödmacka med hackad vitlök o honung. Sedan är det bara att vänta på att förkylningen ska fly.

Av Petra - 15 juli 2011 14:26

Det verkar som om ungdomarna har genomskådat friskolornas gratisdatorer för vad det är: en muta för att få elever som genererar skolpeng från hemkommunerna. Frågan är vad regeringen ska göra - förutom att tillsätta ännu en utredning ...


Jag hoppas förstås att det ska vara början till slutet på detta experiment med våra ungdomar som försöksdjur. Låt oss istället koncentrera oss på att bygga en högkvalitativ skola för alla - som vi gemensamt betalar i trygg förvissning om att ingen tjänar pengar på bekostnad av elevernas skolkvalitet.

Av Petra - 15 juli 2011 12:12

 

Bloggvänstern förfasar sig över att borgarna lyfter fram hästens roll. Bl.a vill man ge hästsporten samma möjligheter som andra sporter så att de barn o ungdomar som väljer att rida, istället för att spela fotboll, ishockey eller åka längdskidor, ska få samma ekonomiska förutsättningar. D.v.s man ska inte behöva ha rika föräldrar för att välja hästar som hobby.


Vänstern förfasar sig eftersom ridning ju inte är en "riktig" sport utan sysselsättning för de rika. Visst, historiskt sett har det varit så. Att hålla en häst har varit dyrt i alla tider. Ridning är dock något som på landet är en mer allemanssport då man ofta kan köpa hö billigt av grannbonden och låna en stallplats som ändå inte används.


Om fler barn fick möjlighet att lära sig rida - med allt det som hör till - så tror jag att världen skulle se bättre ut. Barn som rider får nämligen lära sig att samarbeta med en varelse som inte pratar. Barnen måste lära sig hästens språk - kroppspråket - bara då kan de bli duktiga ryttare eller kuskar. Barnen får också lära sig att hästens väl och ve kommer i första rummet. Det betyder att efter en lång regnig tur när man bara vill slänga sig ner i en fåtölj med en filt och en kopp varm choklad. Ja, då får man så lov att börja med att sköta om hästen; sadla av, kratsa hovarna, lägga på täcke och ge en tapp hö. Sedan kan man vila.


Man får också lära sig att oavsett om man vann tävlingen, kom sist eller kanske t.o.m vägrade ut sig, så måste hästen skötas om. Barn som gått på ridskola, lärt sig rida (eller köra) och kanske, kanske skaffar sig egen häst, de barnen har mycket större möjligheter att som vuxna bete sig empatiskt, ta ansvar och vara solidariska. Så varför i herrans namn är vänsterdebattörer emot att fler får den möjligheten?


P.S På bilden syns mina två ston samt ett föl, som svalkade sig i sommarhettan för några år sedan. Äldsta märren är slaktad (hon blev 29 år) och de andra hästarna sålda. Jag saknar fortfarande Granirila som var en fantastiskt klok häst, suverän mor och underbar kompis. D.S

Sök i bloggen

Presentation


Jag bor på landet, men är inte något naturfreak. Med torrdass på gården och vedspis i köket drar jag mitt strå till stacken när det gäller att kyla ner jordklotet.

Boendes på landet har jag inget fast arbete utan arbetar med både det ena och det andra

Besöksstatistik

Kategorier

RSS

Senaste inläggen

Arkiv

Fråga mig

3 besvarade frågor

Bloggar

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards